In 7 stappen losser van je Bedrijf dankzij de Businesscruise

Deel dit artikel:

Als een kind dat de eerste maal op schoolreis vertrok telde ik de dagen af. We schrijven 2016 toen ik moederziel alleen naar Salvador de Bahia (Brazilië) vloog. Megaspannend want ik was nog nooit zo ver alleen geweest.

Samen met 11 andere ondernemers vertrok ik op Businesscruise richting Barcelona.

Best spannend: Zo maar midden in het jaar jezelf de toestemming geven om 3 weken op reis te gaan met niet-gegarandeerde bereikbaarheid op zee.

Mijn hart maakte een sprongetje.

Esther Jacobs, cutthecrap, Patty Golstijn

Een enthousiast yes-gevoel overviel mij want ik was al geïnspireerd hoe digital nomads de wereld rondtrekken.

Twijfels staken de kop op: En mijn planning? En de klanten? Zomaar midden op het jaar? En ik moest een belangrijke afspraak hiervoor annuleren. Even keuzestress: doen of niet doen?

Ik zei een dikke ja tegen mezelf. Vooral de uitdaging om mezelf te wijzen dat ik echt vrij kon zijn en overal te wereld kon ondernemen. En "walkyourtalk" vind ik cruciaal als Coach.

Om vrijer te ondernemen hoef je geen digital nomad te worden. Dat was trouwens ook niet mijn betrachting.

13 dagen met 11 ondernemers op BusinessCruise onder leiding van Esther Jacobs. Dus ik boekte mijn ticket & I was "in". 't Ja ondernemen kan simpel zijn als je JA zegt tegen jezelf....

Met deze zeven Freedomtips maak jij je vrijer van je bedrijf:

  Freedomtip 1: Alles start met een beslissing

  Heb jij echt goesting in iets? Blijven twijfelen levert weinig op. Zal ik? Zal ik niet? En over tien jaar heb je spijt van alles wat je liet passeren. Beslis hoe eng het ook is. Niet beslissen zorgt voor veel piekergedachten. Dingen malen door je hoofd, je overweegt, je stelt uit.

  Jaren liep ik gestrest rond door het vele harde werken waardoor ik veel dingen aan de kant schoof. Sneller durven beslissen liet mij sneller groeien op mijn manier naar hetgene ik voor ogen had.

  Het was mijn droom om te groeien naar mijn ideaal bedrijf en voluit te leven.

  Freedomtip 2: Maak een planning

  Het is goed om een heldere planning uit te werken. Ik geloof niet in 5-10 jarenplannen. Het verandert te snel. Bekijk welke projecten er allemaal op je bord liggen komend 6/12 maanden. Wat is haalbaar en wat niet? Als je losser wilt komen van je bedrijf, is planning cruciaal om naar jouw financiële vrijheid te groeien.

  Freedomtip 3: Investeer in kwaliteitsvolle tools

  Investeren in tools scheelt op termijn geld en tijd.

  In plaats van het designhoesje -dat na 2 weken uitscheurde- schafte ik mij een degelijke Otterbox aan waarin mijn smarthphone veilig in opgeborgen zit. Ik ben nogal onhandig en laat het ding af en toe uit mijn handen vallen.

  Daarnaast kocht ik een stevige laptoprugzak want mijn bedrijf gaat mee op zee.

  Inschrijvingen van klanten voor events liepen vol-automatisch door via een combi van facturatie-en email-en betalingssysteem.  Autorespond kan ik ten zeerste aanraden ook voor hun service.

  Freedomtip 4: Spreek af hoe e-mail en inkomende oproepen behandeld worden

  Het is belangrijk dat klanten weten hoe alles verder verloopt. Breng waar nodig klanten op de hoogte.

  Stel een automatic responder in of laat je virtueel assistent je mailbox en telefoon overnemen. Niets vervelender dan een boze klant omdat jij onbereikbaar bent.

  Freedomtip 5: Kick voordien af van digital overload

  Als digital detoxen zo moeilijk is dan gewoon detoxen dan zal ik het vast en zeker lastig krijgen.  Internet, mail, facebooken...Kortom je staat versteld hoeveel tijd je dagelijks verspild aan deze tools.

  Zomaar de stekker eruit trekken is een grote overgang. Het helpt om langzaam af te kicken door bijvoorbeeld nu al maximum 3 x per dag mail en facebook te checken. De wereld draait door zonder je dagelijkse tweet en je kunt social media berichtjes perfect inplannen via hootsuite.

  Nadien viel het perfect mee om slechts 15 minuten per dag internettoegang op zee te hebben.

  Freedomtip 6: Bereid je goed voor

  Ooit werkte ik samen met een crisismanager en het is prettig om mogelijke problemen te voorkomen. Oké je kunt niet alles voorzien maar een goede voorbereiding geeft rust. Een voorbeeld: ik had geen internationaal paspoort. En ik heb geen zin pas op de luchthaven dit te ontdekken.

  Dikwijls gaat het om kleine zaken zoals met welke stekker kun je je laptop opladen, welk geld is er nodig, welke kledijcode is er?

  Kortom dit bespaart veel frustraties ter plekke. Mijn gsm abonnement keek ik na om geen verrassingen ivm roaming te krijgen.

  Freedomtip 7: Omring je met een super team

  Herbekijk je takenpakket ruim voor vertrek. Wat blijf je zelf doen of wat wordt helemaal of gedeeltelijk overgenomen en door wie? Mijn online zichtbaarheid wordt door mijn virtuele assistent verder uitgevoerd.

  Administratie en betalingen worden opgepakt door een 2de VA. Automatische systemen inzetten helpen ook.

  Vrijheid is voor veel ondernemers een belangrijke waarde.

  Afgelopen jaren is locatie onafhankelijk werken aardig gelukt (en het liefst met snelle wifi verbinding).

  Wil je mijn Businessavonutren verder volgen? Like de Facebookpagina. Ik voel me nu een 'FreedomFighter' met hoofdletter:).

  Deel dit artikel

  Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

  "BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

  en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat