Hoe voorkom ik eindejaarsstress?

Deel dit artikel:

De grootste oorzaak van eindejaarsstress ligt vaak bij onszelf. Hoezo? En de té late leverancier dan? De té veeleisende medewerker, ons veel te druk kind, onze zeurende schoonmoeder vraag je je dan af?
 
Onze gedachten en overtuigingen bepalen ons gedrag. Neem nu als voorbeeld het winterweer van de voorbije week. Het is geen pretje om dan auto te rijden, zelfs met sneeuwbanden. De klant verwacht jou op een bepaald uur. Ofwel jaag je jezelf op dat je veel te laat zult zijn, dat je zult slippen, dat er geen parking zal zijn. Ofwel laat je die irreële gedachten los. Adem eens goed in. Zet een rustig muziekje op. Verwittig je klant dat je iets later zult zijn. We hebben toch allemaal een gsm? De manier hoe we dus over een situatie nadenken bezorgt ons al of niet stress.

Hoe voorkom ik eindejaarsstress?

Plan tijdig

 

December is een heel drukke maand. Wat moet er allemaal nog gebeuren? Een goede organisatie en tijdige planning zorgen voor overzicht. Schrijf alles op dat nog moet geregeld worden dit jaar: De eindejaarspremies, de relatiegeschenken, de aankoop van de kerstboom, de afsluiting van het boekjaar, etc.. Doorstreep elke taak die je afgerond hebt.

 

Wees baas over je eigen agenda.

 

Denk na over alle afspraken die je nog in december plant. Gun jezelf eens een vrije dag voor de drukste periode. Zo hoef je niet op het allerlaatste moment gaan aanschuiven voor de kerstaankopen. Of duffel je goed in en maak een strand-of boswandeling om je zinnen te verzetten.

 

Verstuur tijdig je kerstwensen

 

Is je databestand up to date? Dat is een eerste vereiste om snel je wensen de deur uit te versturen. E-cards versturen bespaart tijd en geld mits je natuurlijk over de correcte e-mailadressen beschikt.
 

 

Bestel via internet

 

Vermijd najaarsdrukte en files. Installeer je ontspannen achter je pc en bestel online. Je kunt alles bestellen via internet: boeken, cd's, kantoormateriaal, maar ook multimedia en kledij. Je aankopen worden netjes thuis geleverd. De moderne communicatie laat dit toe. Maak er gebruik van!

 

Houd een organize dag op kantoor

 

Spreek een vaste dag af met de collega's om het kantoor volledig op te ruimen. Zorg voor een clean desk, keer alle lades om. Dun archiefstukken uit. En breng de oude dossiers naar het archief. 

 

Maak je niet druk over kerstdiner of kerstcadeaus

 

Ben jij aan het stressen of het kreeft of kalkoen wordt? Bestel bij een traiteur, of kook zelf 1 gerecht en verdeel de rest van het werk onder de genodigden. Waarom zou je het jezelf niet gemakkelijk maken? Leg de lat minder hoog. Kerstmis is een feest om te genieten van een gezellig samenzijn met mensen die je graag ziet. Het Kerstfeest hoeft niet perfect te zijn.
 
Maak een ontspannen, gloednieuwe start in het nieuwe jaar! Lukt het moeilijk om het evenwicht te bewaren?

 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat