Waarom harder werken niet werkt!

Deel dit artikel:

Ben jij een ondernemer die worstelt met "tijdsgebrek"? En zet je dan nog een tandje bij om tijd te winnen? Je werkt lange dagen, maakt overuren en tijdens het weekend verwerk je je administratie. Herkenbaar? Wat deze gedreven ondernemers vaak niet beseffen, is dat hoe meer hooi ze op hun vork nemen, hoe minder resultaat ze boeken op lange termijn. En dat klinkt erg frustrerend.
 
Hoog tijd om de mythe "timemanagement" te doorbreken. Tijd kun je niet beheren. Eén dag telt 24 uur, geen minuut meer of minder. En we kiezen zelf hoe we onze dagelijkse tijd invullen. Heb je het gevoel opgeslorpt te worden door je omgeving? Dan heeft de omgeving grip op jou in plaats van omgekeerd.

Hoe kun je het dan anders aanpakken?

Het begint al met de manier hoe we over de dingen nadenken.

 

Hoe laten we informatie binnenkomen in ons bewustzijn? Als we supersnel de dingen doen, dan werken we op automatische piloot.
 
Uiteraard is het makkelijk om bepaalde routineklusjes vlug uit te voeren. Als je echter altijd direct voor alles springt, werk je op automatische piloot. En dat is ongezond voor jezelf. Hoe kun jij nu minder hard werken en tijd winnen?

 

Gebruik bewust je creatief brein

Als we heel gestresst zijn, belemmeren we ons denken.

Elk probleem lijkt een grote worsteling waardoor we ons verlamd voelen. Door even stil te staan, kunnen we andere mogelijkheden bedenken. Hoe rustiger we ons voelen, hoe meer oplossingen vanzelf opborrelen. Schrijf je probleem op en bedenk 20 oplossingen of slaap er een nachtje over.

 
Omgekeerd telt ook. Als je van nature erg creatief denkt, ben je soms overstelpt met ideeën. Noteer ze, denk er eens bewust over na en beslis.

 

Wees niet bang voor "Iets nieuws"

Sommige ondernemers hebben aversie tegenover nieuwigheden en veranderingen.

 

Ze raken in weerstand om het anders te doen. Ingebakken patronen zijn lastig te doorbreken. Verandering boezemt angst in. Dit voelt niet zo prettig. Bijgevolg blijven ze waar ze nu zijn.
 
Als je ervan uit gaat "dat het goed moet voelen" voor je een stapje vooruit zet, dan blijf je lekker waar je bent in je veilige comfortzone. Er is één constante en dat is verandering. Zeker in deze snel veranderende wereld waar niets meer zeker is. Leer daar beter mee omgaan.

 

TijdSchrijf

Als je constant tijdsgebrek hebt, kan het nuttig zijn een week je tijd op te schrijven.

Zo krijg je zicht waar al je uren naartoe vloeien. Tijdschrijven geeft een beeld van wie of wat je tijd opslorpt. Terugkomers zijn: teveel mail, geen nee durven zeggen, gebrek aan kennis, vaardigheden of systemen, niet investeren in nieuwe hulpmiddelen of strategieën.

Krik je leiderschapsvaardigheden op

Delegeren, communiceren, feedback geven, opbouwende kritiek, afspraken maken: behoren allemaal tot leiderschapsvaardigheden. En niet alleen leiding geven aan de ander, maar ook aan jezelf. Hoe communiceer jij? De basis van een vlotte samenwerking tussen klanten, leveranciers en collega's is krachtige, respectvolle communicatie. Zowel on- en/of offline. Als jij helder en duidelijk je boodschap overbrengt, krijg je wat je verlangt.

Neem op vaste momenten ontspanning

Een vaak gehoord excuus is: Ik heb geen tijd voor ontspanning.

Ik "moet" nog zoveel. Met ontspanning bedoel ik niet dat je vijf maal per week "moet" trainen voor de marathon. Ontspannen kan gewoon een boek lezen zijn, een sauna of bewust tijd nemen om lekker te koken of een hapje te gaan eten. Wat doe jij om je batterij op te laden?

Zeg vaarwel tegen perfectionisme

Een van grootste energievreters en tijdverslinders is perfectionisme.

Alles ‘perfect' doen is onrealistisch. Begrijp me niet verkeerd. Het is belangrijk dat werk correct uitgevoerd wordt. Het verschil met perfectionisme is dat dit een diepgewortelde angst is dat je jarenlang meezeult.

 
Je wilt voldoen aan alle verwachtingen, regels en normen van de ander om graag gezien te worden. Als je daar niet aan voldoet, dan voel je je schuldig. Gevolg: je werkt nog harder en doet nog meer je best.
 
Sta eens stil bij waarom jij hard werkt? Wat betekent hard werken voor jou? Wat zijn onderliggende redenen en hoe ga jij ze doorbreken?

 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat