Zo ontdek je de kunstena(a)r(es) in jou

Deel dit artikel:

Er zit een kunstena(a)res in jou

Je wist dit al heel lang. Er zit een grote kunstenaar of kunstenares, zeg maar een "Creator", in jou. Elk mens is gezegend met creatieve vermogens.

Grote namen als Edison, Ford, Dali, Goethe,...maakten van hun geniale ideeën een groots succes. Die creativiteit zit ook in jou.

Creativiteit is die tomeloze bron inspiratie waar jij dagelijks uit kunt putten. Het is jouw lijntje met het universum.

Het voordeel van creativiteit in business:

 • Je bedenkt veel sneller oplossingen voor een probleem.
 • Je krijgt massa's ideeën.
 • Je kunt veel groter denken en dromen.
 • Je schrijft veel vlotter blogs, facebookposts, teksten, emails,...
 • Je komt dichter bij jezelf en bij je hart.
 • Kortom jij kunt creëren wat jij ten diepste wilt.

Een woordje uitleg over mijn ontdekking

Als kind was ik gek op tekenen en schilderen. Met groter (en ouder) te worden schoof ik mijn schildergoesting aan de kant.

Een paar jaar terug ging ik op schildercursus en werd er doodongelukkig om "de fruitmand" of "de bloem" eerst tot in detail te moeten tekenen. Daar had ik het geduld niet voor. Ik wou schilderen en kliederen met kleuren.

Tot ik Vedic Art ontdekte. Een schildercursus gecreëerd door de Zweedse kunstenaar Curt Källman in combinatie met Vedische filosofie van de Indische meditatieteacher Mahrishi. En ik ging bij Maryse Alen in de leer. Ik maakte mijn hoofd leeg en zoals Maryse het mooi zegt: "Een kunstwerk wordt geboren". Heerlijk creativiteit laten stromen zonder moeten of regeltjes.

Dat kunstwerk gelijkt op jou & jouw bedrijf!

  Maar ik ben niet creatief…

  Dikke zever. Elk mensje is creatief geboren. Ofwel ben je het afgeleerd ofwel ben je het gewoonweg vergeten. Creativiteit zit in je.

  Je was als kind heel creatief. Denk maar eens na wat jij super graag deed. Bouwde je naarstig met je lego of kleide jij de mooiste creaties? Schreef je de meest emotionele gedichten? Of schilderde, tekende, kookte of ontwierp je dingen?

  Iemand die mij vertelt 'ik ben niet creatief' die heeft het nog niet (her)ontdekt in zichzelf en zit teveel in zijn hoofd.

  Creativiteit is aangeboren. Als je het onbenut dooft het uit. Het zit er wel.

  Alleen rationeel met je hoofd ondernemen maakt moe

  Als je enkel je dagelijkse todo lijst afstreept en je bent niet bezig met de grotere droomvisie voor je bedrijf dan laat je een groot potentieel liggen.

  Wat zijn die mooie dromen die je nog koestert?

  De kunst is zowel in en aan je bedrijf te werken. Het mega idee bedenken en dan uitwerken. Ondernemen met je hart en uiteraard je hoofd erbij te houden.

  Alleen in je hoofd zitten: daar word je ontzettend moe van en lekt je energie. Je kent zeker en vast een techneut die van zodra hij achter zijn bureau moet zitten, zich doodongelukkig voelt. En dit is niet zo gek....want vooral deze mensen zijn erg creatief.

  Oja creativiteit heeft nadelen.

  Nadeel van teveel creativiteit is dat je in een chaos van ideeën terecht komt. Dan wordt het druk. Soms chaotisch en kun je je overweldigd voelen. En dan kun je niet kiezen.

  Je raakt de rode draad kwijt, de helderheid. Als je helderheid mist, zet je de volgende stap niet.

  Veel hsp, adhd, add,...ondernemers zijn ontzettend creatief. En dit talent is een mega voordeel als je het slim inzet!

  Hoe demp je creativiteit?

  Zomaar je creativiteit uit- of aanzetten werkt niet. Geef creativiteit eerst de ruimte om te mogen stromen.

  Je kunt alles die oppopt noteren, uittypen of in een mindmap gieten. Doe een minddump en parkeer alle losse eindjes op een vaste plek.

  Hoe boor je creativiteit makkelijker aan?

  Kom uit je routine.

  Kies iets waarmee je graag bezig bent. Iets anders dan je 'werk'. Wil je iets bouwen, iets schrijven of iets nieuws ontdekken?

  Ontdek wat je leuk vindt en ga gewoon doen waar je helemaal in opgaat. Wat deed je als kind graag? Welke verlangens sluimeren er nog in je?

  Precies iets kiezen zoals ik mijn penselen terug boven haalde.

  Voor jou kan het golfen, fietsen of zeilen zijn,...Een wandeling of lopen in de natuur. Een meditatie of stiltemoment, Qigong of yoga. Of gewoon in je bad zitten en zitten mijmeren.

  Het is voor elk mens anders. Voel zelf wat best bij je past en waar je goesting in hebt en maak er wekelijks ruimte voor.

  De beste ideeën komen op zo'n moment naar boven.

  Wat remt je creativiteit?

  Constant in angst en onzekerheid leven of stress remt creativiteit. Vandaar dat rust en flow erg belangrijk zijn.

  Slachtoffer-mensen mijd je best als de pest. Slachtoffers zijn mensen die alles zwart zien. Ze geven anderen de schuld van wat hen overkomt en zitten constant in de klaagzaag-modus. Deze mensen creëren niet omdat ze constant negatieve aandacht willen. Als jij met je geniaal idee komt, zullen ze het afbreken en laten ze je twijfelen.

  Creatief ondernemen mist focus, structuur en helderheid

  Je kunt heel veel ideeën en oplossingen bedenken. Wat cruciaal is voor het uitwerken ervan dat zaken in een stappenplan gegoten worden. In een systeem, een structuur. Hyperfocus houden is best lastig.

  Deel dit artikel

  Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

  "BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

  en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat