Wil je professioneel ondernemen of ploeteren

Deel dit artikel:

Een ondernemer moet veel. Niet alleen kent hij goed zijn vak en schoolt hierin bij. Hij moet ook kennis opdoen van ondernemersvaardigheden, marketingtechnieken, verkopen en vooral groeien als persoon.

En dat kan best lastig zijn. Deze tips zijn cruciaal om vandaag de dag te groeien met je bedrijf en te durven ondernemen.

Ondernemen is verkopen anders heb je geen bedrijf.

 

Het is erg belangrijk dat een ondernemer goed leert verkopen. Veel ondernemers hebben weerstand tegen verkopen. Ze denken dat verkopers geboren worden.
 
Verkopen is een vaardigheid die je kunt leren als fietsen. Hoe meer je oefent hoe makkelijker het wordt. Verkoop je dienst op een authentieke manier die bij je past. En klanten aantrekken kan dankzij internet veel makkelijker en sneller. Je trekt ze naar je toe in plaats dat jij ze najaagt.
 

 

Luister niet naar mensen die je klein houden

 

Keer op keer viel het mij op dat vooral de mensen die je graag zien je bewust of onbewust klein houden. Ze zijn bang dat jij zult falen, of dat je niet meer dezelfde persoon zult zijn als je groeit.
 
Omring je met mensen die je vooruit helpen. Zoek steun bij mensen die durven geconfronteerd te worden met zichzelf. Zelf zit ik al een paar jaar in een mastermindgroep met gedreven ondernemers. Hun feedback is erg waardevol voor me.
 
Wat belangrijk is aan een mastermind dat iedereen een bijdrage levert. En dat de mastermind geleid wordt door een mentor die voorligt qua kennis en expertise op de groep zelf.
 
Het grootste verschil met een betalende mastermind is dat het engagement veel sterker is. Uit ervaring weet ik dat zo'n mastermind onder een mentor voor zeer grote resultaten zorgt voor je bedrijf. Je kijk op je business wordt groter. En het is erg verrijkend om met gelijkgestemden te sparren.
 

 

Besef dat geld zuurstof is voor je bedrijf

 

Je kent zeker de uitdrukking: Geld maakt niet gelukkig. Wel heb je al eens zonder geld gezeten? Voel je je dan zo happy?
 
Ondernemen doe je niet enkel voor het geld. Dat klopt. Als je geen geld wilt verdienen waarom onderneem je dan? Geld verdienen is voor velen een hekel punt. Dat heeft met je moneymindset te maken.
 
Leef jij met de overtuiging geld is vies of maakt niet gelukkig? Dit zijn oude boodschappen die je nog steeds gelooft. Veel ondernemers hebben het financieel moeilijk. Ze zitten met openstaande facturen. Vragen te lage prijzen. En dat is jammer want je kunt je mindset omtrent geld omdraaien zodat je bedrijf fiks groeit.
 

 

Geef niet teveel weg

 

In het begin van mijn ondernemerschap stopte ik veel tijd in gratis persoonlijk advies. Wekelijks kreeg ik mailtjes: Hoe doe je dit? Hoe doe je dat? Met veel plezier heb ik deze mensen vooruit geholpen omdat ik van nature een gever ben.
 
Het hielp echter mijn bedrijf niet vooruit. Ik besefte dat mijn tijd en expertise erg waardevol zijn. Ik schrijf nog steeds graag ondernemerstips of organiseer een teletraining. Daar zit nu een strategie achter. Een dienst verkopen is niet tastbaar en toch heel waardevol.
 

 

Kies je "stok achter de deur "waarmee het klikt

 

Wekelijks volgt mijn coach mij op. Zoek iemand die verder staat dan jij zelf en waarmee het vooral klikt. De beste koks leren van sterrenchefs. De inzichten, expertise, strategieën, mindshifts en persoonlijke opvolging hielpen mij veel verder.
 
Een mentor/coach houdt je focus scherp. Ze confronteert met zaken die beter kunnen of waar je weerstand tegen heb. (Een brave coach helpt je echt niet verder). En korte opvolging is belangrijk anders val je terug in oude patronen.
 
Welke tip ga jij vanaf vandaag toepassen? Roepen de tips weerstand bij je op? Goed, want daar zit dan je groeipotentieel.
 

 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat