Wil je freelancen of ondernemen?

Deel dit artikel:

Naast goed verdienen, voldoening halen uit je werk en een bijdrage leveren met je talent, is precies vrijheid één van de hoofdredenen waarom mensen starten als freelancer of als ondernemer.

Wat is precies het verschil tussen een freelancer en ondernemer?

Snel opgesnord betekent bij Van Dale een freelancer iemand die op freelancebasis werkt. Een ondernemer iemand die zelfstandig voor eigen rekening en risico werkt.

Werkt een freelancer dan niet voor eigen rekening?

Tuurlijk wel. Iemand die voor eigen rekening en risico werkt, staat zelf in voor zijn inkomsten, betaalt zijn facturen, betaalt sociale zekerheid, belastingen, BTW, enzovoort. Als je ziek valt of op vakantie vertrekt, heb je noppes. Tenzij je een dikke verzekering neemt.

Voel jij je freelancer en absoluut geen ondernemer?

Je startte ooit je bedrijf vanuit passie voor je vak. Snel had je een grote klant. Of je werkte eerst bij die klant op loonbasis en doet dit nu op freelancebasis.

Makkelijk toch. Je hoeft je diensten niet te verkopen. Je hoeft online niet zichtbaar te zijn. En je krijgt zoveel werk dat je wilt. En zo gaat dat een tijdje door...

Totdat er vanbinnen iets begint te knagen.

Het voelt niet zo prettig meer. Voordat je het weet, ben je opgeslorpt door die ene grote klant. Die klant begint je werkuren te bepalen, wanneer je al of niet verlof mag nemen, hoeveel hij je per uur gaat betalen. Tja, wettelijk mag het niet. Toch zie ik het gebeuren.

Wat spijtig is voor de ondernemer zelf want die geraakt zijn vrijheidsgevoel kwijt.

Enerzijds mag je niet klagen. Je krijgt mooie, grote projecten op je bord waarvoor je 60 à 90 uur per week hard werkt. Je verdient er een mooie boterham mee.

 
Je creatieve ideeën en dromen, die je met je bedrijf voor ogen had, schuif jij meer en meer op de lange baan. En dit zeurend gevoel wordt groter.
En dat doet pijn.

Je voelt een gemis in je vrijheid, in je eigen ding in de wereld te zetten.

Na een tijdje voel je je gefrustreerd en uitgeblust. En je durft niets anders te ondernemen, want die ene klant is mooi meegenomen. Je mag niet klagen hé?

 
Het is mijn bedoeling je ogen te openen voor de valkuilen als je zo blijft ondernemen. En wees gerust: in mijn beginjaren heb ik ze alle vijf gemaakt!

Wees je bewust van de volgende vijf valkuilen:

Valkuil #1. Leg je eieren niet in één mand: Als morgen jouw klant je vriendelijk bedankt voor bewezen diensten omwille van welke reden ook, ben jij je werk, je klant en je hoofdinkomen kwijt..Erg gevaarlijk voor je bedrijf.

 

Valkuil #2. Je bouwt niets op in de loop der jaren. Je hebt jezelf nooit geprofileerd, tijd gestopt in online netwerken en weet niet waar je klanten zitten..Wellicht heb je nieuwe klanten geweigerd omdat al je tijd en energie naar die grote vis ging.

 
 
Valkuil #3. Je werkt op uurtjefactuurtje basis. Je sprak met je allerbeste klant een vaste uurprijs af. Je durft je prijzen niet te verhogen uit schrik om die te verliezen. Laat staan dat je geproductiseerde diensten verkoopt in plaats van uren..
Je hebt schrik om zelf een grote vis te zijn. Besef dat er meer vis in de zee zit, dan die ene grote vis. Wees zelf een grote vies en kies voor verschillende klanten.
 
 
Valkuil #4. Je hebt geen tijd meer. Je voelt je niet meer zo gelukkig in deze situatie. Ooit begon je als freelancer om lekker zelfstandig te ondernemen, je eigen tijd in te delen en goed te verdienen. En sorry voor de uitdrukking, maar als een verkapte vorm van loonslaaf-werken, je irriteert dan is het hoog tijd voor een verandering.
 
 
Valkuil #5. 't Kan zijn dat je het nu nog niet beseft... Maar op een dag komt het knagend gevoel naar boven. Want als jij echt voor 1 bedrijf wilt werkt, niets opbouwt, uurtjefactuurtje blijft werken..., waarom blijf je dan niet in loonverband werken? Je vakantie is daar lekker betaald!
 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat