Hoe helpt angst je groeien

Deel dit artikel:

Wil je succesvoller zijn? Dan krijg je meer uitdagingen op je bordje. Geen enkele groei gaat gepaard zonder pijn.

Ieder mens heeft last van angsten. Zeker als ondernemer voelen dingen vaak oncomfortabel aan. Plots moet je voor het eerst gaan netwerken, jezelf verkopen, nieuwsbrieven schrijven, zichtbaarder worden.

Angst is normaal.

 

Telkens we iets nieuws doen, voelen we spanning of angst. Mensen die geen angst ervaren duwen ze weg. Angst steekt dan dubbel de kop op.
 
Zelf heb ik jaren geworsteld met spreekangst. Ik herinner me nog toen mijn spreekcoach zei dat ieder mens op een podium zich zenuwachtig voelt. Een gezonde portie spanning is oké. Kijk maar naar 'de Voice van Vlaanderen', een spannende voetbalmatch, een gigantisch concert in het Sportpaleis. Ook zij voelen angst. Durf je angst te voelen, te benoemen en stap er dwars doorheen.
 
Als je echter wacht "tot iets goed voelt" dan blijf je nog jaren waar je bent. Spanning voelen is niet prettig. Loop er niet van weg. Kijk ernaar met zachte ogen.
 

 

Vanwaar komt die angst?

Angst is een beschermingsmechanisme. In de oertijd zorgde angst ervoor dat we vechten, vluchten of freezen. Op zo'n moment gieren stresshormonen door je lijf.

De oertijd is voorbij en toch worden we angstig bij dingen die niet vertrouwd zijn. 
Zal ik die presentatie wel goed doen? Haal ik die offerte binnen? Onze natuurlijke reactie maakt ons alert dat we buiten onze comfortzone gaan. En dat is goed want zo groeien we. Angst mag ons echter niet verlammen.

Wat zit er onder de angst?

 

Als je wat dieper graaft zit er onder de angst een belemmerende gedachte zoals: Ik ben bang om te falen. Bang om fouten te maken. Angst om afgewezen te worden. Bang dat ik niet goed genoeg ben. Ja zelfs angst voor succes.

 

Succesvolle ondernemers gaan door hun angst.

 

In je comfortzone blijven is jezelf verstoppen voor alle uitdagingen die het ondernemen met zich meebrengt. Als je als ondernemer je doelt wilt behalen, dan kom je angst tegen.
 
Als je toegeeft aan je angst, blokkeer je jezelf. En blijf je waar je bent. Er worden geen ondernemerstappen meer gezet. En dat is jammer voor het potentieel die in je zit.
 

 

Hoe lukt het dan wel?

Je hebt vertrouwen nodig, vertrouwen dat het je gaat lukken. En dat is iets dat je met de jaren opbouwt. Transformeer je angst naar vertrouwen.

 
Wees voorbereid 
Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je prospectiegesprek of lastige vergadering goed voor. Oefen je presentatie, etc. Hoe meer jij je voorbereid hoe meer angst smelt
 
Motiveer jezelf
De wil om de stap daadwerkelijk te gaan zetten is nodig. Je kunt het visualiseren hoe het voelt als je de stap genomen hebt. Nadien voel je je zo blij.
 
Zorg goed voor jezelf
Hoe beter jij voor jezelf zorgt hoe minder angst grip op je heeft. Sloten koffie en cola drinken zorgen voor nog meer spanning. Beweeg op regelmatige basis al is het maar een korte wandeling. En neem op tijd rust om je batterij op te laden.
 
Gebruik je discipline.
Zelfdiscipline is een spier die in de loop de jaren afzwakt. Als kind zijn we zo gretig, gedisciplineerd om nieuwe dingen te leren. We oefenen, vallen en staan terug op. Denk groot en neem kleine stapjes dwars door je angst heen.
 
Wie steunt je? 
Wie uit je netwerk begeleid je om uit je comfortzone te komen? Het allemaal alleen doen is niet makkelijk. Je komt heel wat dalen tegen. Uit ervaring weet ik dat we niet graag hulp vragen. Durf te vragen!
 
Voed jezelf met positieve gedachten
Negatief denken voedt angst en twijfel. Met wie omring jij je? Hoe meer jij negatieve boodschappen tegen jezelf vertelt (en geloof me iedereen doet dat) hoe groter je angst wordt.
 
Investeer altijd in jezelf.
Er zijn heel wat boeken over persoonlijke en zakelijke groei. Een boek lezen is één ding. Je leert niet tennissen door een boek te lezen. Omring je met mentoren, coaches die verder staan jij zelf. Je grootste groeisprongen maak je door een langer traject zodat inzichten kunnen bezinken, sudderen en dat jij je stok achter de deur hebt.
 
Welke eerste stap zul jij buiten je comfortzone zetten?
 

 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat