8 Duivelse Ondernemerslessen

Deel dit artikel:

Zelf ben ik niet de grootste voetbalfan, ben trouwens niet echt sportief. Ik houd van "soft bewegen" zoals wandelen, fietsen, snorkelen, zwemmen, qigong en oriental dance nu:).

Doch als de Duivels spelen en plots je omgeving in zwart/geel/rood verkleurt vind ik het fantastisch om te zien hoe dit mensen verbindt.

Voetballen lijkt op ondernemen. De principes zijn hetzelfde. Al voel je je nog geen topvoetballer of topondernemer deze tips helpen je om nog meer uit jezelf en je bedrijf te halen.

1. Bereid je voor

De Rode Duivels hebben er een maandenlange voorbereiding opzitten. Stel dat je een nieuwe presentatie moet geven, een gloednieuwe workshop wilt vullen, een event organiseert, een nieuwe medewerker inwerkt of je start een nieuw programma.

De voorbereiding hiervan is cruciaal om je idee of project te doen slagen. Op toeval een topwedstrijd spelen of hopen dat iemand naar je training komt werkt niet.

Er is meer nodig. De voorbereiding op weg naar je doel zorgt ervoor dat je een schitterend resultaat neerzet.

2. Verbind je ploeg

Elke speler in jouw team is uniek. En dit vraagt een passende aanpak op elk persoon. Hoe beter jij je spelers kent, hoe makkelijker jij hen inzet om een bepaalde rol te vervullen.

Niet elke voetballer is een uitmuntende keeper of aanvaller. Hetzelfde geldt voor jouw team. Haal het potentieel uit je team door mensen kansen te geven door hun talenten optimaal te benutten.

Een goed draaiend team heb je nodig om succes te behalen. Verbinding en vertrouwen zorgen ervoor dat je team grote doelen bereikt.

3. Focus op de intentie

De intentie van de Duivels staat op "winnen". De Duivels weten niet of ze daadwerkelijk gaan winnen voordat ze de match starten.  

Zet je intentie op het eindresultaat en hoe jij je wilt voelen. Het precieze resultaat kun je niet weten, vandaar dat het intentie heet. Wees niet "gehecht" aan het resultaat want het kan anders uitdraaien dan verwacht.

Als jij je intentie zet op 3 nieuwe klanten, 10.000€  dan zet je alles in het werk om dit te bereiken. Focus daarop.

4. Heb lef

Lef hebben is niet de afwezigheid van angst. Lef hebben is de moed opbrengen om buiten je comfortzone te komen.
 
Als je de Rode Duivels voor de start op een rij ziet staan en het vaderlandslied hoort meezingen (nou ja...), dan zie je de spanning in hun ogen.
 
Hoe zou je zelf zijn als je voor duizenden je land verdedigt? Ze gaan dwars door hun angst en spelen de wedstrijd van hun leven. Stel dat ze zich laten stoppen door hun angst, dan geven ze forfait en bereiken ze niets. Feel the fear & do it anyway!

5. Train de diciplinespier

Heb je een idee hoeveel uren die Duivels trainen om tot de voetbaltop te horen? Hetzelfde geldt voor ondernemers.
 
Talent zonder discipline is onbenut potentieel. Alles wat je doet "de eerste keer" is lastig, moeilijk en zijn niet je beste ervaringen (remember your first time....)
 
Je eerste presentatie, je eerste verkoopgesprek, je eerste training: dingen lopen niet direct van een leien dakje. Hoe meer je oefent, hoe meer je het in de vingers krijgt. Iemand zei ooit dat je 10.000 uren oefening achter de kiezen moet hebben om getraind te zijn.
 
En hiervoor heb je een flinke portie doorzettingvermogen nodig. Discipline zorgt dat je beter en beter wordt.
 
Ik duim dat ze winnen. Stel dat ze verliezen. Gaan de Duivels dan nooit meer voetballen? Nee ze zetten door naar de volgende wedstrijd en leren hoe ze het de volgende keer nog beter kunnen aanpakken.

6. Bepaal een sterke en frisse strategie

Naast een mooie voetbaloutfit, fluo schoenen, gemaaid gras,.. de juiste hulpmiddelen weten de Duivels goed welke strategie ze toepassen. Zonder strategie weten ze niet wie wat precies moet doen.
 
Ook voor jou als ondernemer: Zorg voor eenvoudige hulpmiddelen en simpele tools en kies een sterke strategie. Durf anders te denken en buiten de lijntjes te kleuren door je omgeving te verrassen om het anders aan te pakken dan verwacht. Jouw OndernemersMerk is cruciaal hierin.

7. Leer van je fouten

Ook de Duivels maken fouten. Dat is normaal. Stel dat ze geen fouten durven maken, dan kunnen ze onmogelijk leren. En een "perfecte speler" gaat het veld niet op want die bestaat gewoonweg niet.
 
Leer uit je fouten en schaaf bij. Weet dat iemand die nog nooit een fout heeft gemaakt, nog nooit iets nieuws heeft geprobeerd.

8. Zonder de Coach geen uitmuntend resultaat

Hoe komt het dat geenenkele sporter ZONDER coach werkt?
Elke topsporter wilt het grootste potentieel uit zichzelf naar boven halen om de superwedstrijd te spelen. Die spelers worden getraind, gecoacht en kort opgevolgd om nog meer uit zichzelf te halen. Hierdoor groeien ze, worden ze beter en behalen ze uitmuntende resultaten.
 
Kijk niet enkel naar hoeveel wedstrijden ze winnen. Kijk vooral naar de groei van de mens achter de Duivel.
 
En dit geldt ook voor jou als ondernemer.Blijf investeren in jezelf, blijf groeien naar de nieuwere versie van jezelf.
 
Vraag gerust een intakegesprek aan als jij voelt dat je klaar bent voor een shift.

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat