5 tips om live te netwerken in een online wereld (ook voor introverten)

Deel dit artikel:

Jaren geleden stond ik niet te springen om naar een netwerkevent te gaan. Het was ferm buiten mijn comfortzone. Je mengen tussen vreemden, klanten zoeken,... het voelde super ongemakkelijk.

Je belandt aan een tafeltje en met de grootste moed zei ik iedereen netjes goeiedag. Weinigen zetten het gesprek verder en ik voelde mij een lozer. Want wie was nou in mijn ding geïnteresseerd? En hoe zou ik een nieuwe klant binnenhalen? Dit was toen mijn idee van live netwerken.....
 
Grandioos fout zat ik.
Netwerken gaat in de eerst plaats over geven aan de ander. Jij helpt anderen door die persoon interessante info, een supertip of boeiende contactgegevens door te sturen. En hoe meer je anderen helpt hoe meer anderen je ook gaan helpen.
 
Online netwerken dat is toch veel makkelijker en minder tijdrovend?
 
Klopt deels. MAAR!
Mensen hebben van nature de behoefte om te verbinden met de ander. Het is een basisbehoefte van de mens om een ander mens ‘live' te ontmoeten. Je kunt eens proeven, snuffelen, ruiken, luisteren en de ander in de ogen kijken:). Anders dan online.
 
Het online netwerken kunnen we niet meer wegdenken. Voor je het goed en al beseft verdrink je in social media als je het niet slim inzet. Vandaar dat combinatie van beiden ideaal is.

Hierbij 5 tips om moeiteloos te netwerken:

Tip 1: Neem een positieve mindset aan en verpak jezelf

 

Vertrek met een positieve mind naar een netwerkevent. Trek leuke kledij aan waar jij je goed in voelt (ik heb geleerd beter overdressed dan underdressed) en ga op pad.
Zorg dat jij je het antwoord weet op de vraag: En wat doe jij? Oefen je elevator pitch en schaaf hem bij als hij nog onduidelijk is.

 

Tip 2: Vergeet je visitekaartjes niet

 

Als er één iets van basis drukwerk is dat je vandaag de dag nog moet hebben dan is het een eenvoudig visitekaartje.
 
Op de achterkant van je visitekaartje kun jij je gratis weggever promoten.
Als jij tijdens het netwerken iemand leert kennen, schrijf op de achterkant van het kaartje iets extra bij zodat je die persoon nog herinnert.

 

Tip 3: Stel jezelf een netwerkdoel

 

Netwerk niet alleen waar je collega's zitten. Netwerk waar je doelgroep vertoeft of mensen die je doelgroep goed kennen.
 
En ga ervan uit dat netwerken niet om verkopen draait. Netwerken gaat om het vergroten van je netwerk. Je bouwt warme relaties op.
 
Als je doel van een netwerkevent is: "Ik wil een klant eruit halen" dan zul je erg teleurgesteld zijn. De ander wilt je eerst leren kennen en vertrouwen. Men bouwt graag een band op met jou als dienstverlener voordat men met je in zee gaat.
 
Een voorbeeld van haalbare doelen: ik wil minsten 5 mensen gesproken hebben. Of ik ga deze keer niet aan mijn partner blijven plakken. Of ik wil een lead om een presentatie te geven. Of ik wil een webbuilder vinden voor mijn nieuwe website. Of ik zoek een zakenpartner om samen iets nieuws te creëren.
 
Uiteraard zal niet elke persoon met wie je een gesprek voert je dienst nodig hebben. Maar die persoon kent vast en zeker iemand in zijn of haar netwerk die een probleem heeft waarvan jij de oplossing voor hebt. Help eerst de ander. Als jij mensen helpt, dan helpen ze je ook.

 

Tip 4: Voordelen van introvert en extravert netwerken

 

Netwerken is niet alleen voor extraverte mensen. Een extravert pakt het anders aan. Een extravert is een meester om tegen nieuwe mensen te praten, te connecteren en veel mensen te spreken, wat voor een introvert vreselijk lastig lijkt.
 
Een goed, boeiend gesprek met een interessant persoon is belangrijker dan met zoveel mogelijk mensen te praten.
 
Beide types hebben hun sterke kanten en valkuilen.
 
Introverts zijn betere luisteraars. Als je aan de praat geraakt, stel goeie vragen en toon oprecht interesse in de persoon die je ontmoet. Gebruik je sterktes die bij je passen als ondernemer. En ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

 

Tip 5: Vergeet de follow up niet

 

En wat ben je dan met al die verzamelde visitekaartjes in de onderste lade van je bureau?
 
Stuur de dag nadien een bedankmailtje met de vraag of men interesse heeft in je gratis weggever of indien zij iemand kennen die hierin interesse heeft. Durf dit te vragen. Link kort nadien via linkedin of een ander sociaal netwerk waar je actief bent. Zo blijft die persoon in je warm netwerk. Pas vanaf dan kun je de relatie verder uitbouwen.
 
Naar welk netwerkevent ga jij deze maand?

 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat