Wat is de sleutel tot verandering?

Deel dit artikel:

De laatste maanden komen er meer mensen naar me toe die de huidige veranderingen erg lastig vinden. 2012 is een bijzonder jaar. En neen het is zeker niet het einde van de wereld. Wel een jaar vol grote veranderingen: wereldwijde financiële crisis, opstanden, natuurrampen, etc.. Mensen verliezen hun job, hun grootste klant of het is hen teveel geworden. Er is maar één constante en dat is verandering. Als we vasthouden aan het oude, voelen we ons gefrustreerd. Het lukt gewoon weg niet de controle te houden.

Hoe kunnen we dan gemakkelijker omgaan met veranderingen?

 

Wel we zitten vast in onze comfortzone. Dit is de zone waarin alles veilig en vertrouwd aanvoelt. In onze comfortzone zitten al onze overtuigingen, gewoontes en ervaringen die we door en door kennen.
 
Vaak geeft het leven uitdagingen die ons buiten onze comfortzone duwen. Je kent zeker één of ander verhaal van iemand die plots zijn leven omgooit omdat ze een zware ziekte te boven zijn gekomen of op het nippertje van de dood zijn ontsnapt. Ikzelf gooide mijn leven om na mijn burn-out in 2000.

 

We hoeven echter niet te wachten tot zoiets naars gebeurt!

 

Net buiten onze comfortzone ligt onze stretchzone of groeizone. Dit is de zone waarin we nieuwe leerervaringen opdoen. Telkens we iets nieuws doen stretchen we letterlijk onszelf. En ja in het begin voelt dit oncomfortabel aan. Je voelt de spanning, onzekerheid. Hoe meer je je echter stretcht, hoe groter je comfortzone wordt. Hoe gemakkelijker het wordt om met veranderingen om te gaan.
 
Herinner je nog de eerste keer fietsen of autorijden? Wat een stress gaf dat! Of de eerste keer solliciteren of een netwerkevent bijwonen.
 
Ik herinner me nog toen ik de eerste keer een presentatie gaf. Op van de zenuwen was ik. Met de nodige moed heb ik de presentatie gegeven. Hoe meer we stretchen hoe meer we groeien als mens. En uiteindelijk vind ik spreken voor een groep nu plezant.
 
Er is ook nog een paniekzone. De zone waar we geleefd worden door emoties. Je kunt het vergelijken als de eerste keer een benjisprong wagen. De adrenaline giert dan door je lijf, of je verstijft van angst of gaat in vecht/vlucht modus.

 

5 tips om gemakkelijker buiten je comfortzone te bewegen

Doe elke dag iets dat je nog nooit gedaan hebt

 

Dat mag gerust iets kleins zijn. We groeien het best als we kleine stappen ondernemen. Eet vb. iets dat je nog nooit gegeten hebt. Bekijk een programma dat je nooit naar zou kijken. Koop een tijdschrift dat je nooit zou lezen. Bedenk zelf iets nieuws.

 

Neem de tijd om na te denken

 

Als je iets wil veranderen in je leven dan moet je je bewuster worden wat jij denkt. Vervang beperkende overtuigingen door positieve gedachten.

 

Leef met een open mindset

 

Flexibiliteit en openstaan voor het nieuwe vraagt een andere mindset. Een andere kijk die we niet geleerd hebben. We zijn geconditioneerd door gebeurtenissen uit het verleden. We nemen patronen en gewoontes over omdat we gewoontedieren zijn.

 

Wees architect van je eigen leven

 

Durf jij naar jezelf te kijken? Jij bent zelf verantwoordelijk om de nodige stappen te nemen om patronen te doorbreken. Vaak mis je de juiste inzichten en kun je hierin begeleiding gebruiken.

 

Stel haalbare doelen

 

Als jij je intentie zet, dan weet je waar je uitkomt. Als je dit niet doet, dan ben je een ganse dag bezig met brandjes blussen.

 

Kortom wat heb je nodig om buiten je comfortzone te komen?

 

Een portie moed, zelfdiscipline en de juiste inzichten. De eigenschappen bezitten we allemaal. Want we hebben allemaal ooit leren lopen. De juiste inzichten kun jij niet weten daar jij jezelf de juiste vragen niet stelt.
 
De sleutel tot verandering is je bewegen in je stretchzone. Welke kleine stap buiten je comfortzone wil jij alvast nemen?

 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat