Met een visie en plan wordt het een magisch jaar!

Deel dit artikel:

Focus houden is niet makkelijk tijdens het ondernemen.

Mocht je alles en dan echt alles noteren wat er dagelijks op je bordje terecht komt, dan sta je versteld over hoeveel zaken we elke dag moeten beslissen.

En hoe beslis je over iets als je niet weet waar je naartoe wilt? Dat is lastig en geeft stress.
 
Misschien heb je schrik om de verkeerde keuze te maken en dus beslis je niets...

Ken je het stukje uit het verhaal: Alice in Wonderland?

Alice staat voor een tweesprong en daar zit de Kat te wachten. Alice vraagt aan de Kat: "Welke weg moet ik nemen?" De Kat antwoordde: "Waar wil je naartoe?" Alice antwoordde: "Dat weet ik niet". En de Kat zei: "Als je niet weet waar je naartoe wilt, is elke weg prima.
 
Je kunt Alice als metafoor zien voor de ondernemer.

Je komt voor keuzes te staan.

Als je niet kunt kiezen dan blijf je staan.
 
Niet kiezen heeft enerzijds te maken met niet weten waar je naartoe wilt en anderzijds niet durven. Of soms heb je even meer tijd nodig om een weloverwogen keuze te maken.
 
Het is prima om even 'in het niet weten' te durven staan. 'Overgave' heet het.
Vind ik zelf best lastig omdat ik wist hoe sneller je beslist hoe sneller je vooruit gaat.

Ondernemen lijkt op reizen.

Stel je wilt dolgraag naar een bijzondere plek. Je kiest hoe die plek eruit ziet. Wil je het warm of koud? Welke cultuur wil je opsnuiven? Welke plek spreekt je aan? Is het een bekende plek of iets totaal nieuws? Jij beslist. Je "Waar-ga-ik-naar-toe" is helder. Gaandeweg je reis komt de "Hoe-ga-ik-daar-geraken" duidelijker.

 
Je reiskoffer, vliegtuig, vliegtickets, paspoort vormen je hulpmiddelen. Dit is slechts een deeltje van je reis. Je bent er nog niet. Hier begint het. Jij kunt al je hulpmiddelen op de juiste plek hebben. Als je niet weet waar je naartoe wilt geraak je nergens.
 
En ja je zult een vliegtuig moeten nemen om er te geraken op een verre bestemming. Zelfs als je vliegangst hebt. Je kunt dus een mooie bestemming voor ogen hebben, al heb je schrik doe het toch. Zo bereik jij de bestemming die je zo graag wilt.

Ken de visie van je bedrijf.

Droom groter dan vandaag. Er is meer nodig dan visie. Als jij weet waarnaartoe, dan heb je ook een "helder plan" nodig hoe je er komt. 
 
Als je onderneemt en elke kans grijpt die op je pad komt, dan is dit pingpong-ondernemen.
 
Laatst zei een klant mij: ik wil af van het "impulsief ondernemen". Je neemt bijvoorbeeld elke opdracht aan, je werkt met iedere klant samen. En op het einde van de rit voel jij je serieus gestrest omdat het niet de opdracht was die je energie gaf. Of is het net niet dé klant waar jij zo graag wilt mee samenwerken.

Ja, ik heb dit jaar streng geselecteerd.

Er kwam veel op mijn pad. Veel mensen die vroegen om samen te werken. Leuke bright-shiny objects, kansen, mogelijkheden.
 
Elke beslissing die ik nam, voelde ik na en nam ik vanuit mijn grotere visie. En dit is niet makkelijk omdat ik niemand wou teleurstellen. Ik wou niemand afwijzen en geen toffe kansen missen.
 
Als ik niet kies, dan stel ik mezelf teleur en dat knaagt zeker op langere termijn.
 
Durf 'nee'  te zeggen tegen een megatoffe kans of tegen een ander als het niet klopt voor jou. Dan zeg je een dikke 'JA' tegen jezelf.
 
Dus met je plan en visie ga je grootse zaken realiseren en focus houden!
 
Tijdens Shift&Shine Live krijg je een prachtig werkboek om je jaar te plannen.
 
Er zijn nog een paar plekken vrij voor Shift&Shine.
 
En als je 1 kaartje koopt, krijg je bij de bevestigingsmail een gastencode om kosteloos een gast uit te nodigen.

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat