Met een visie en plan wordt het een magisch jaar!

Deel dit artikel:

Focus houden is niet makkelijk tijdens het ondernemen.

Mocht je alles en dan echt alles noteren wat er dagelijks op je bordje terecht komt, dan sta je versteld over hoeveel zaken we elke dag moeten beslissen.

 
En hoe beslis je over iets als je niet weet waar je naartoe wilt? Dat is lastig en geeft je stress. Ergens heb je schrik om de verkeerde keuze te maken en dus beslis je niets.

 

Ken je het stukje uit het verhaal: Alice in Wonderland?

 

Alice staat voor een tweesprong en daar zit de Kat te wachten. Alice vraagt aan de Kat: "Welke weg moet ik nemen?" De Kat antwoordde: "Waar wil je naartoe?" Alice antwoordde: "Dat weet ik niet". En de Kat zei: "Als je niet weet waar je naartoe wilt, is elke weg prima." 
 
Je kunt Alice als metafoor zien voor de ondernemer.

 

Je komt voor keuzes te staan.

 

Als je niet kunt kiezen dan blijf je staan. Niet kiezen heeft enerzijds te maken met niet weten waar je naartoe wilt en anderzijds niet durven.

 

Ondernemen lijkt op reizen.

Stel je wilt dolgraag naar een bijzondere plek. Je kiest hoe die plek eruit ziet. Wil je het warm of koud? Welke cultuur wil je opsnuiven? Welke plek spreekt je aan? Is het een bekende plek of iets totaal nieuws? Jij beslist. Je "Waar-ga-ik-naar-toe" is helder. Gaandeweg je reis komt de "Hoe-ga-ik-daar-geraken" duidelijker.

 
Je reiskoffer, vliegtuig, vliegtickets, paspoort vormen je hulpmiddelen. Dit is slechts een deeltje van je reis. Je bent er nog niet. Hier begint het. Jij kunt al je hulpmiddelen op de juiste plek hebben. Als je niet weet waar je naartoe wilt geraak je nergens.
 
En ja je zult een vliegtuig moeten nemen om er te geraken op een verre bestemming. Zelfs als je vliegangst hebt. Je kunt dus een mooie bestemming voor ogen hebben, al heb je schrik doe het toch. Zo bereik jij de bestemming die je zo graag wilt.

 

Ken de visie van je bedrijf.

 

Droom groter dan vandaag. Er is echter meer nodig dan visie. Als jij weet waarnaartoe, dan heb je daarnaast een "helder plan" nodig hoe je er komt. 
Als je onderneemt en elke kans grijpt die op je pad komt, dan is dit lastig ondernemen.
 
Laatst zei een klant mij: ik wil af van het "impulsief ondernemen". Je neemt bijvoorbeeld elke opdracht aan, je werkt met iedere klant samen. En op het einde van de rit voel jij je serieus gestrest omdat het niet de opdracht was die je energie geeft. Of dé klant waar jij zo graag wilt voor werken.

 

Ja, ik heb dit jaar zelf streng geselecteerd.

 

Er kwam heel veel op mijn pad. Elke beslissing die ik nam, heb ik vanuit mijn visie genomen. En dit is niet makkelijk omdat ik niemand wou teleurstellen. Ik wou niemand afwijzen en ik wou geen kansen missen. Als ik niet kies dan stel ik mezelf teleur en dat knaagt zeker op langere termijn.
 
 
Zie dus nee tegen een kans of een ander is een ja tegen jezelf. Dus met je plan en je visie ga je grootse zaken realiseren! 
 

 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book met 3 video’s

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang OndernemersTips voor een beter Resultaat