Maak moedige keuzes net als Linda

Deel dit artikel:

Beslissen is verdomd lastig.

Elke dag maken we er ontelbaar veel. 't Start al in de vroege ochtend met welke broek doe ik aan? Drink ik koffie met een wolkje melk of cappucino?

Wat eten we vandaag? Met welke opleiding doe ik mee? Over welk onderwerp schrijf ik? Delete ik deze mail of herlees ik hem nog eens?

Wanneer bel ik die klant terug op? Wanneer organiseer ik mijn workshop? Welke prijs vraag ik hiervoor?

Vragenvragenvragen, om soms horendol van te worden. Zeker als je hoofd vol zit.

De prijs van niets beslissen is je eigen succes uitstellen. En dat is verdomd spijtig!

Er is een flinke portie moed nodig.

Dit illustreer ik aan de hand van het verhaal van een klant van mij. Linda Hoeben begeleidt al meer dan 20 jaar gestreste professionals in een hulpverlenend beroep zodat ze dagelijks gemotiveerder en energieker kunnen werken. Ze doet dit met haar praktijk: "For People on the Move".

Met hart en ziel helpt ze mensen met de werkvorm Transactionele Analyse. Hierin is ze de enige in Vlaanderen met het TSTA certificaat, Trainer and Supervisor in Transactional Analysis.

Door het beroep van haar echtgenoot woonde ze overal ter wereld. In Australië rondde ze haar opleiding in de Transactionele Analyse af. Linda leest lichaamstaal en ziet door de kleine gebaren de essentie hoe het echt met je gesteld is. Heel bijzonder en dit leert ze haar klanten.

In 2014 leerde ik Linda kennen via skype.

Deze krachtige, wijze vrouw woonde toen in de hoofdstad Riga (Letland). Linda zat toen in een energievretende samenwerking en reisde constant tussen België en Letland. Dit was erg vermoeiend. Ze wou meer rendement en structuur en vooral minder hard werken. Ze was niet zo efficiënt bezig en dit gaf stress.

Ze zei enthousiast 'ja' zei tegen elke opportuniteit en plande haar agenda vrolijk vol met allemaal dingen die zij super leuk vond. Zo raakte ze langzamerhand het overzicht kwijt.

Als deskundige in stress-en trauma gerelateerde klachten, merkte ze dat ze zich gestrest en moe voelde.

Als je JA zegt tegen elke kans, raak je het overzicht kwijt.

En wat ondernam Linda?

Linda maakte moedige keuzes. Enkele van haar beslissingen waren erg moeilijk.

  • Ze verhuisde van Letland naar België om haar praktijk een nieuwe boost te geven.
  • Ze herbekeek het fundament van haar bedrijf: doelgroep, dienstenaanbod en prijssetting wat meer structuur en gemoedsrust gaf.
  • Ze koos voor haar grote DROOM en bouwde haar opleidingsinstituut op een heel bijzondere locatie: Een Yurt in het prachtige Hoegaarden met schitterend uitzicht op de bossen.
  • Ze hakte een emotionele knoop door het stopzetten van een jarenlange samenwerking.
  • Ze zag dat kennis van ondernemerschap cruciaal is voor een goedlopend bedrijf. Helaas word je als therapeut/trainer hierin niet opgeleid. Ze leerde meer over management, marketing en businessplannen. Kortom AAN haar bedrijf werken. Hardwerken alleen was geen goed plan.
  • Door meer te focussen kon ze zich richten op wat ze het allerliefste doet: opleidingen, therapie, supervisie en coaching faciliteren. Daarnaast blijft management en marketing cruciaal.
  • Ze koos haar doelen en reflecteerde: Hoeveel wil ik verdienen en hoeveel uren ben ik bereid hiervoor te werken?  

Linda’s ondernemerstips aan jou:

  • Vind een evenwicht tussen je vakkennis en de zakelijke kant van jouw bedrijf of praktijk. Door je bedrijf efficiënter te runnen, komt er tijd vrij om je te richten op je vak. Laat je ondersteunen door een professional. Sabine verstaat de kunst om ingewikkelde dingen, eenvoudig en oplosbaar te maken.
  • Als je zelf opleidingen organiseert is efficiënt marketen van opleidingen cruciaal.
  • Maak elke dag een realistisch planning. Een strakke agenda-planning en kort to-do lijstje helpen hierbij. Neem na elke 'sprint' van 1,5 uur pauze.

Het beste advies dat Linda ooit kreeg:

Je bent pas klaar om een risico te nemen als je bereid bent een mislukking te aanvaarden. Er bestaat nooit een absolute garantie dat als je een risico neemt, het gaat lukken.

Als je wacht op die garantie, neem je nooit in je leven een risico en heb je 'later' spijt van wat je allemaal niet gedaan hebt.

Je bent pas klaar om een risico te nemen als je bereid bent een mislukking te aanvaarden.

Wil jij kennismaken met Transactionele Analyse?

Transactionele Analyse is een uiterst krachtig model voor persoonlijke groei waardoor communicatie en relaties sterk verbeteren. Binnenkort geeft Linda een interessante tweedaagse kennismaking. Tijdens deze twee dagen leer je interessante tools om jezelf en anderen beter te begrijpen en je communicatie met anderen aanzienlijk te verbeteren. Dit is een aanrader! Je kunt je hier aanmelden voor de kennismakingsworkshop.

Tot slot 5 slimme strategieën om sneller moedige keuzes te maken.

Strategie 1: Een keuze met goesting is een goede keuze

Dikwijls zijn we bang om te beslissen voor A omdat we denken dat we B verliezen. Je keuze is altijd goed. Het is de energie, je goesting en je helder plan die bepalen of het de juiste beslissing wordt.

Kies en bemin je keuze en neem actie.

Strategie 2: Bekijk de gevolgen van een impulsieve beslissing.

Dit is een belangrijke voor impulsieve beslissers die ja zeggen tegen elke kans die hun pad kruist. Het is vooral het reptielenbrein dat beslist. Je denkt en voelt niet bewust.

Voorbeeld: Je krijgt een super idee: "Ik wil nog een groot event organiseren dit najaar". Doch, je agenda zit nu al goed vol. Wat zijn de gevolgen als je toch dit event organiseert?

Strategie 3: Luister naar je intuïtie

Denk niet té diep na. Je verstand zal dikwijls piekeren over alle bezwaren als je kiest. Hoe meer je nadenkt hoe meer stress je ervaart. Kies ook vanuit je gevoel en met je hart: Maakt deze keuze je blij? Met je verstand alleen, kies je niet altijd de juiste beslissing Slaap een nachtje over een moeilijke beslissing, doorvoel en maak dan de juiste keuze.

Strategie 4: Zet je motieven op een rij

Een beslissing nemen om in een goed blaadje te staan van partner, klant,...is een foute beslissing. Bekijk je allerbelangrijkste motieven achter een beslissing. Kies je vanuit een 'gemis' aan voorbeeld erkenning of waardering of kies je vanuit je hoogste waarden? Zo weet je sneller of ze de juiste is. Stel jezelf de waarom-vraag: Waarom zou je dit kiezen?  

Strategie 5: Weet dat je spijt krijgt van dingen die je niet gedaan hebt.

Als we niet kiezen, kiezen we voor zekerheid. Zekerheid is veiligheid en dit kennen we. Je krijgt de meeste spijt van de dingen die je niet gedaan hebt. Doe deze oefening: Stel dat je op je sterfbed ligt: Welke raad zou jij dan aan je huidige JIJ van nu geven?

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat