Hoe doorbreek je een gewoonte?

Deel dit artikel:

Zin en onzin van gewoontes.

Doe jij alles zelf? Want tegen dat je het gedelegeerd en uitgelegd hebt, heb je het ondertussen zelf al gedaan. Maak je té weinig tijd voor jezelf, voor je gezin, voor sport? Allemaal slechte gewoontes.

Mensen zijn gewoontedieren. Daarom lijkt het moeilijk om bepaalde gewoontes te doorbreken. We eten ongezond. We nemen teveel hooi op ons vork. 
Word je bewust van je gewoontes. Dit is de basis om iets te veranderen.

Wat is een gewoonte? 

Een gewoonte is een aangeleerd gedrag dat je op automatische piloot doet zonder erbij na te denken. vb. fietsen, autorijden etc. Dat is prima want deze gewoontes kosten geen energie. Je staat niet meer stil hoe je het precies moet doen.

Gelukkig doen we vaak zaken onbewust. Denk maar aan de weg naar het werk en terug. Maar als je in een ander land verblijft dan moeten we plots nadenken over de weg.

Hoe doorbreek je een gewoonte?

Word bewuster van je gewoontes.

Concentreer je en overloop eens je dag. Welke inefficiënte gewoonte wil je doorbreken? Begin met één gewoonte tegelijk te veranderen. Het kan voorbeeld zijn dat jij constant gestoord wordt op het werk. Zolang jij dit niet doorbreekt blijft men jou storen.

Geloof dat het gaat lukken.

Als je ervan uit gaat dit gaat toch niet lukken, dan blijf je uitstellen. Een verandering brengt meestal een naar gevoel mee. De nieuwe situatie is onbekend. Stel dat je van werk wilt veranderen dan weet je nu nog niet of die nieuwe collega's, het werk zelf, etc. zullen meevallen.

Je moet het zelf willen.

Stoppen met roken is daar een goed voorbeeld van. Als de omgeving het van ons verwacht, dan lukt dit niet. Als we het echt zelf willen, dan lukt het wel.

Visualiseer hoe het zou zijn als de nieuwe gewoonte ingebakken is.

Hoe zou jij je voelen als je bureau volledig opgeruimd is? Of als je inbox eindelijk eens leeg is?

Gebruik je eigen innerlijke kracht.

We hebben een heleboel innerlijke hulpbronnen opgebouwd: zoals discipline, analytisch denken, invoelingsvermogen, etc... We hebben veel in onszelf om gewoontes te kunnen en durven doorbreken.

Geef jezelf 21 dagen.

Breek uit je routine: neem bewust een andere weg naar je werk, lunch gezonder, verwerk dagelijks je administratie, etc... Geef jezelf 21 dagen de tijd om aan een nieuwe gewoonte te wennen. Deze termijn is nodig als je vastgeroeste gewoontes verandert.

Beloon jezelf.

Het klinkt raar om jezelf te belonen, maar het motiveert. Stel dat je 5 kg wilt afvallen. Lukt je dat? Koop dan eindelijk die toffe jeans waar je al zolang naar verlangt.

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat