Herken jij je ego?

Deel dit artikel:

Wat is het ego ?
Het ego bepaalt in grote mate hoe gelukkig we zijn. Het ego is hoe wij onszelf zien, ons zelfbeeld. Het ego wordt gevormd door onze opvoeding en omgeving. De hardnekkigste stukken zitten er voor ons 7de levensjaar. Het ego is onze automatische piloot. Hoe bewuster we worden van onszelf hoe meer we "authentiek" kunnen zijn.


Wie ben jij eigenlijk?
Hoe meer je je ego loslaat, hoe meer je jezelf vindt. Het is er al, maar het is bezoedeld door oude overtuigingen, aannames en oordelen over wat we geloven over onszelf. Wij kunnen het ego goed herkennen bij de ander. Als we naar onszelf kijken zien we dit niet zo snel.

Door ons bewustzijn te vergroten laten wij ons ego meer en meer los. Dit is de weg van persoonlijke ontwikkeling. Zolang je niet bewust bent van je ego, blijft je ego je misleiden en voel jij je niet zo gelukkig.

Wanneer luister jij meer naar je ego dan naar jezelf?

Als je enkel handelt en denkt vanuit je automatische piloot.

Wanneer je dingen doet zonder na te denken dan is het ego de baas over jezelf. Uiteraard kunnen we niet constant nadenken bij elke handeling vb tandenpoetsen. We kunnen wel nadenken over bepaalde ingebakken gewoontes. Doe je ze steeds op automatische piloot? Stop ermee! Doe & denk bewuster. Pas dan kun jij zaken anders gaan doen.

Als je steeds wilt gelijk krijgen.

Stop met het verlangen om te willen winnen of gelijk te willen hebben. Er is bijvoorbeeld een discussie met iemand. Maak een voorstel naar een boze klant of een geïrriteerde buur om vrede te sluiten. Doe water bij de wijn om dingen op te lossen anders blijven ze hangen. Als je wilt gelijk hebben, dan kost dit jou tonnen energie. 

Als je lekker in je comfortzone blijft.

Het ego is bang voor veranderingen. Het blijft liever waar het altijd al was nl. in zijn comfortzone. Je blijft jaren het werk doen tegen je zin. Je gaat steeds uit eten in hetzelfde restaurant met dezelfde mensen. Je boekt jaren dezelfde vakantiebestemming. Je durft niet te spreken voor publiek. Ook hier is het je ego die je in je comfortzone houdt. Doorbreek die zone en doe iets waar je bang voor bent.

Als jij jezelf blijft vergelijken met anderen.

Ieder mens is uniek. Het gras is altijd groener aan de overkant. Houd op met jezelf te vergelijken met anderen. Stop met rekening te houden "wat zullen de mensen van me denken?" Jij bent wie jij bent. Met jouw unieke talenten en gaven. Ontplooi die. Niemand is beter dan een ander.

Als je steeds zaken wilt kopen.

Het ego wilt altijd meer. Je voelt je slecht en je gaat winkelen om je beter te voelen. Wanneer het enkel gaat om de impuls van het shoppen en niet om het nut van de aankoop verdwijnt het goed gevoel als sneeuw voor de zon. Je luisterde naar je ego. Meer bezitten maakt niet gelukkiger. Iemand zijn identiteit heeft niets te maken met prestaties of bezittingen. Een andere baan, een nieuwe partner, een kleiner huis verandert niets aan wie jij werkelijk bent. Dit zijn zaken van buitenaf. Investeer in jezelf zodat je vanbinnen kunt groeien.

Door bewuster te worden, kun jij zelf zaken aanpakken en veranderen op gelijk welk levensgebied. Dus vaarwel ego! Welkom authentieke ik!

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat