De kracht van het woordje 'NEE'

Deel dit artikel:

Werkdruk en stress hebben vaak te maken met te weinig grenzen stellen en geen 'nee' durven zeggen. En wat doe ik dan met een klant die dringend een offerte wil? Mijn baas vraagt me om over te werken? Of ma vraagt wanneer ik nog eens op bezoek kom. We denken nee en zeggen ja.

 
Houd je vaker rekening met de ander dan met jezelf? Ben je bang de ander teleur te stellen of wil je een conflict vermijden?
 
Voor je het beseft ben je de hele dag brandjes aan het blussen voor de ander. Je eigen werk blijft liggen. En op het einde van de dag zit jij met een slecht gevoel dat je zo weinig klaargespeeld hebt.
 
Geloof je dat je nu eenmaal zo geboren bent? Wel, iedereen kan leren nee zeggen op een respectvolle manier. Het is een vaardigheid die ook jij kunt leren.

 

Tips om gemakkelijker "nee" te zeggen:

Vraag even bedenktijd

Je hoeft niet direct te antwoorden op een onverwachte telefonische uitnodiging om te helpen verhuizen. Zeg eerlijk dat je niet direct kan antwoorden. Geef aan dat je er even wilt over nadenken en dan terugbelt. Vaak zeggen we impulsief "ja" als we "nee" bedoelen. Kijk of het voor jouw planning haalbaar is. Als jij zelf of je gezin eronder lijdt zeg dan kordaat en beleefd ‘nee'.

Nee zeggen heeft te maken met zelfrespect.

We willen aardig gevonden worden. Als we nee zeggen hebben we soms het gevoel iemand af te wijzen. En dat willen we zelf niet. Nee zeggen heeft te maken met assertiviteit, opkomen voor jezelf. Jezelf respecteren doe je door "nee" te durven zeggen als jij iets niet wilt.

Je hebt het recht

 

Je hebt het recht om nee te zeggen zonder alles uit te leggen. Als je absoluut geen tijd hebt om je vriendin te helpen verhuizen dan mag je nee zeggen als dat echt niet lukt in je planning. Je hoeft je niet verantwoordelijk te voelen voor andermans problemen. Zeg nee, zonder je schuldig te voelen.

 

Spreek in de IK-boodschap

 

Ik-boodschappen werken beter dan jij-boodschappen. Jij-boodschap komt aanvallend over. Dus beter "nee, ik kan vandaag niet helpen" ipv. "Nee, jij vraagt het altijd op het laatste ogenblik."
 

 

Misbruik het niet.

 

Het is absoluut niet de bedoeling om tegen alles en iedereen nee te schreeuwen. Stel jezelf in de plaats mochten zij hetzelfde aan jou vragen. Leef je in, in de ander en reageer dan pas met een gepaste ja of nee.

 

Houd voet bij stuk.

 

Laat je niet overhalen als je eerst nee gezegd hebt. Houd vol. Je kunt altijd de techniek van de oude grammofoonplaat gebruiken. Herhaal steeds dezelfde zin."Nee ik kan niet. Nee ik kan echt niet. Ik vind het vervelend maar ik kan echt niet."
 
 
Probeer klein als je moeite hebt om "nee" te zeggen. Overweeg wat jij wilt. Wat voelt goed voor jou en wat niet? En maak voor jezelf de juiste keuze.

 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat