9 (ondernemers)lessen die ik kreeg van Carlos Rodrigues

Deel dit artikel:

Mijn allereerste coach was Carlos Rodrigues. Beter bekend als coach van Justine Henin. Justine was al lange tijd een grote inspiratiebron. Niet dat ik goed wou leren tennissen: Ik keek erg op naar haar hoe zij met haar doorzettingsvermogen en talent de top behaalde.

De kans die ik toen kreeg om persoonlijk door hem gecoacht te worden heeft mijn blik flink verruimd. Toen zag ik nog niet wat hij in mij zag.
 
Ik zat dat moment nog te worstelen dat ik geen hoger diploma had. En daarom deed ik zo hard mijn best om mezelf te bewijzen. De grap was dat hij er ook geen had:)
 
Zijn lessen wil ik graag met je delen omdat ik geloof dat jij als ondernemer voordeel eruit haalt. Vaak zie ik ondernemers verzanden in de details van hun bedrijf en zien ze het groter geheel niet meer. Deze lessen helpen je je kader te verruimen zodat jij je focus kunt verleggen naar iets groters. Nogmaals dankjewel Carlos.

# Ondernemersles 1: Haal het beste uit jezelf

 

Je lichaam gehoorzaamt je als je zowel fysiek, mentaal en emotioneel sterk staat. Als één element zwak is haalt het andere je naar beneden en lijdt je zelfvertrouwen daaronder. Luister naar je lichaam en herken kleine signalen. En zorg dat je batterij opgeladen is.
 
Elk mens heeft mentale, fysieke en emotionele batterijen. Zorg goed voor jezelf zodat je batterijen opgeladen blijven en je energiepeil hoog blijft. Neem ook tijd voor ontspanning.

 

#Ondernemersles 2: Verlicht de druk

 

Houd zowel winst en verlies voor ogen. Kruip in de huid van een winnaar en wees voorbereid op een mogelijk verlies. De bittere pil die je dan moet slikken - als iets minder loopt want het loopt niet altijd over rozen- aanvaard je dan makkelijker.
 
Winnen wordt dan een uitdaging en verliezen geen straf meer. Zowel overwinningen en nederlagen helpen je groeien naar je doel. Relativeren is evolueren.

 

#Ondernemersles 3: Een visie is een reis

 

Een visie is geen doel op zich wel een boeiende reis. Als jij je visie kent dan kun je doelen stellen. Je benadert je werk met meer diepgang. Wie een visie heeft en weet waar hij naartoe gaat twijfelt minder en beslist sneller. Zo grijp je sneller kansen als ze zich voordoen

 

#Ondernemersles 4: Presteren is geen doel op zich maar een state of mind

Met een positieve mind heb je betere slaagkansen op langere termijn. Dag na dag moet je presteren zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Geef alles om te winnen. Vaak laat men de moed zakken als je je niet top voelt.

 
Vergeet niet eens achter je te kijken vanwaar je komt. Vaak wordt gezegd vergeet je verleden. Het is wel je bagage die je in de loop der jaren hebt opgebouwd en maakt je tot de persoon wie je bent. Het is niet altijd makkelijk om je droom te verwezenlijken. Blijf gezond bescheiden maar maak je niet onnodig klein.

 

#Ondernemersles 5: Focus niet enkel op het resultaat.

 

Een positief resultaat vraagt de nodige energie. Resultaat is nooit het gevolg van toeval. Evalueer jezelf achteraf want dan begrijp je wat goed ging en hoe jij het resultaat volgende keer kunt verbeteren. Je zelfvertrouwen krijgt een boost als jij zaken stap voor stap opbouwt.
 

 

# Ondernemersles 6: Wees zelf een geloofwaardige coach

 

Als jij een team wilt leiden is het belangrijk dat je een voorbeeldrol vervult. Je kunt een ander niet vragen om een inspanning of toegeving te doen als je het zelf ook niet wilt doen.
 
Onze daden en houding spreken luider dan woorden Toon dit aan de buitenwereld. Hiervoor heb je een stevige dosis zelfkennis nodig. Ken je eigen sterke en minder sterke punten goed.
 
Focus je op je sterke punten en vind mensen die sterk zijn in jou mindere punten. Je kwaliteiten kun je altijd verbeteren. Minder sterke eigenschappen willen verbeteren vraagt veel tijd en energie. Het levert ook minder resultaat op.

 

#Ondernemersles 7: Kijk eerst naar jezelf en wees je eigen leider

 

Jij bent baas, architect, leider van je eigen leven. Je kunt professioneel niet het beste van jezelf geven als het nog niet lukt voor de persoon die je het nauwst aan je hart ligt. Wie beter wil omgaan met anderen moet eerst beter kunnen omgaan met zichzelf als eigen leider.

 

#Ondernemersles 8: Verspil geen moeite

 

Heb je de neiging om naar je concullega te kijken en direct te reageren wat hij of zij doet? Focus je vooral op je eigen capaciteiten en doelen. Laat je inspireren door je omgeving en blijf vooral jezelf. Behoud een frisse kijk op de situatie door inspiratie op te doen en zorg dat jij het verschil maakt.

 

#Ondernemersles 9: De mens maakt het verschil

 

Als iemand het professioneel hoogtepunt bereikt van zijn kunnen en kennen dan is het de mens zelf die uiteindelijk het verschil maakt. Dit verschil zie je als deze persoon in elke situatie het beste van zichzelf geeft, uit anderen haalt en daarbij helemaal zichzelf blijft.
 
Deze tekst is een samenvatting uit art. Bizz Magazine
 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat