5 mythes die je stress bezorgen

Deel dit artikel:

Precies 42 jaar geleden zag ik het levenslicht onder de horoscoop weegschaal. Zeer toepasselijk voor een sensitief persoon met lef. Balans vinden in m'n leven is een hele zoektocht geweest. Het vinden van een gezond evenwicht in verschillende levensgebieden. Wat maakt me gelukkig? Een balans tussen Yin en Yang: Yin: het zachte, het innerlijke, het vrouwelijke. Yang: het mannelijke, de energie, de beweging.
 
Zelf werkte ik jaren op mannelijke kracht. Ten koste van mezelf. Tot ik besloot te veranderen, te investeren in mezelf. Het is de taak van ieder mens om een haalbaar evenwicht te vinden.
 
Ook in ondernemerschap is een goeie balans belangrijk voor je bedrijf en medewerkers: Een evenwicht in efficiëntie, motivatie en betrokkenheid van tevreden medewerkers en klanten.
 
Het gaat niet meer enkel om doen, doen, doen en veel geld verdienen. Ook de levenskwaliteiten is belangrijk geworden. Reflecteren over de richting die je uit wilt, oplossingen bedenken, verbinden met fijne mensen, nieuwe dingen creëren, tijd voor leuke dingen.

Mythe 1: Met multitasken krijg je meer gedaan.

 

Lekker veel dingen tegelijk doen: autorijden, bellen, strijken, verslag uitwerken, tv kijken, e-mailen en eten. Als je veel dingen tegelijk doet, kun je meer doen in minder tijd. De mannen maken ons wijs dat vrouwen daar beter in zijn. Wel bij mij werkt dat niet. Hoe meer dingen ik tegelijk moet doen, hoe minder geconcentreerd ik ben. Hoe meer fouten ik maak.
 
Doorbraaktip: Chaos en stress ontstaan bij gebrek aan focus. Wat wil je minimum gedaan krijgen? Als je dat weet dan kun je de nodige tijd en aandacht zo effectief mogelijk verdelen. Wees aanwezig in het NU en reageer minder automatisch op prikkels.

 

Mythe 2: Blijf doordoen. Stilstaan is tijdverspiling.

 

Alles versnelt, auto's, printers, de maatschappij. Door internet en social media heb je de hele wereld in je huiskamer. En wij moeten mee versnellen: lekker druk zijn is in. Hollen van de ene netwerkactiviteit naar de andere, kids vlug droppen, marathon lopen. Zorg dat je erbij hoort. We hebben zoveel keuzes en stress hoort er nu eenmaal bij. 
 
Doorbraaktip: Sta even stil en denk na voordat je iets doet. Maak je intenties helder. Waarom is dat belangrijk voor je? Vernauw je keuzes zodat jij de juiste acties kan nemen op het juiste moment.

 

Mythe 3: Houd alles onder controle.

 

Als je je omgeving onder controle houdt dan voel je je goed en veilig. Lekker grip op alles zodat je zeker bent dat er geen onverwachte dingen gebeuren. Zo weet je exact wanneer en hoe alles zal gebeuren. 
 
Doorbraaktip: De drang om alles onder controle te houden geeft een enorme druk. Als het niet loopt zoals jij verwacht ervaar jij enorm veel stress. Controle uitoefenen is gebaseerd op angst voor het onbekende. 
Alles wat buiten jou afspeelt kun je gewoon weg niet in de hand houden. Durf meer los te laten en te vertrouwen.

 

Mythe 4: Doe alles zelf, dan is het beter gedaan

 

Je bent de enige persoon die de vaardigheden onder de knie heeft en die weet hoe je iets moet doen. Tegen dat je de stappen uitgelegd hebt, heb je het allang zelf uitgevoerd.
 
Doorbraaktip: Durf hulp te vragen en systematiseer. Er zijn zoveel zaken die je kan uitbesteden, of waar een ander je mee kan helpen. Een werkprocedure handboek helpt werk over te dragen. Schakel een poetsdienst in, laat enveloppes drukken ipv zelf printen, spreek af voor carpooling, etc...

 

Mythe 5: Zorg voor een perfecte scheiding tussen werk en privé

 

Privéproblemen horen niet thuis op het werk en omgekeerd. Je houdt alles netjes gescheiden. Collega's hoeven toch niet te weten dat je kind zo ziek is of dat je in een echtscheiding verwikkeld zit. Je zeurt toch niet tegen je partner als zaken moeilijker lopen op het werk. Problemen houd je voor jezelf. 
 
Doorbraaktip: Alles gescheiden houden is niet reëel. Zelfs al praat je niet over bepaalde zaken, je straalt het uit. Mensen bezitten voelsprieten zodat ze door hebben dat iets niet klopt. Durf te benoemen dat het iets minder gaat. Het lucht op. Als jij begrip toont voor de ander, dan krijg je dat terug.
 
In plaats van je dus af te vragen ben ik nu in balans of niet? Vraag je liever af wie of wat geeft me stress? En vanwaar komt dat?
Als je koortachtig zoekt naar balans of geluk dan zul je het nooit vinden. Elke dag bouw je er een beetje aan.
 

 

Deel dit artikel

Schrijf in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis het E-book

"BREEK DOOR met 11 praktische Business-Strategieën"

en ontvang BusinessVitamines voor een beter Resultaat